2015 Kapanış Bülteni
1. Robot Yatırımları Zirvesi Ve Sergisi Üst Düzey Ticari Anlaşmalara Sahne Oldu
1. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi, 21-22 Ekim 2015 tarihleri arasında 36 firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. 41 farklı sektörden 1.306 potansiyel robot yatırımcısının ziyaret ettiği etkinlik, üst düzey iş birlikteliklerinin gerçekleşmesine sahne oldu.
Türkiye imalat sanayi rekabet avantajı sağlayabilmek amacıyla üretim hatlarını gelişen teknolojiyle entegre ediyor. Gelişen teknolojide de üretimin daha hızlı, sağlıklı ve verimli yapılabilmesi robot yatırımlarıyla gerçekleştiriliyor. Robotla üretimde gelinen noktayı gösterebilmek ve imalat sanayinin potansiyel yatırımcılarıyla robot sektörü temsilcilerini bir araya getirmek amacıyla 21-22 Ekim 2015 tarihlerinde düzenlenen 1. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi, üst düzey ticari anlaşmalara sahne oldu. İstanbul WOW Kongre Merkezi’nde ST Dergilerinin basın sponsorluğunda, ST Alternatif Fuarcılık ve Automatica iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, üretiminde robot kullanmak isteyen potansiyel yatırımcıların karar verme süreçlerine olumlu etkiler yaptı. 1. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde 36 firma, ürün, sistem ve çözümlerini sergileme imkanı buldu. Etkinliği imalat sanayinin 41 farklı sektöründen 1.306 potansiyel robot yatırımcısı ziyaret etti ve üretim süreçlerini daha hızlı ve daha kaliteli hale getirmenin yollarını görebildiler. Verimli geçen iş görüşmeleri neticesinde birçok yatırımcı karar verme süreçlerini olumlu neticelendirdi ve imza aşamasına gelebildi. Bu anlamda bir talep patlamasının yaşandığı etkinlik, konferans ve sektörel sunumlarla da zenginleşerek, robotlu üretime dair bilgi eksikliklerinin giderilmesine katkı sağladı.
TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN İMALATÇILAR KATILDI
1. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi, Türkiye’nin farklı bölgelerinden sanayicileri bir araya getirdi. 398 firmadan 1.306 kişinin ziyaret ettiği etkinliğe birinci gün 686 kişi, ikinci gün 620 kişi geldi. 41 farklı sektörden potansiyel yatırımcıların ziyaret ettiği etkinliğin ziyaretçi dağılımı, yüzde 78 Marmara Bölgesi, yüzde 12 Ege Bölgesi, yüzde 5 İç Anadolu Bölgesi, yüzde 2 Akdeniz Bölgesi, yüzde 1 Karadeniz Bölgesi, yüzde 1 Doğu Anadolu bölgesi şeklinde oluştu. Yüzde 1’lik kesimi ise yurtdışı ziyaretçileri oluşturdu.
ZİYARETÇİLER ARADIĞINI BULDU
Organizasyon hakkındaki görüşlerini aktaran ziyaretçiler, etkinlikte sorularının cevaplarını bulabildiklerine dikkat çektiler. Etkinlikle ilgili izlenimlerini paylaşan ziyaretçiler, 2016 yılı bütçesine yetiştirmeleri gereken yatırımları bulunduğunu belirterek, bu açıdan hızlı hareket etmeleri gerektiğini kaydetti. Ancak ziyaretçilerin açıklamalarına göre, fuarda görüştükleri firmalar çok yoğun oldukları gerekçesiyle hızlı dönüş yapamayacaklarını belirtiyorlar. Bu değerlendirmeler Türkiye imalat sanayinde robotla üretim isteğinin ne kadar yüksek olduğunu ve ciddi bir robot yatırım hamlesinin var olduğunu gösteriyor. Ziyaretçiler açısından öne çıkan bir başka görüş de organizasyonun çok başarılı olduğu ve fayda yarattığı yönünde. Fakat bu noktada da etkinlik alanının küçük olması nedeniyle katılımcılar, ziyaretçilere yeterince zaman ayıramadılar. Bu sebeple ziyaretçiler alanın mutlaka büyütülmesi gerektiğini vurguladılar.
KATILIMCILAR ZİYARETÇİ KALİTESİNDEN MEMNUN
Ziyaretçiler kadar katılımcı firmalar da 1. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nden memnun ayrıldılar. Beklentilerinin çok üstünde bir ilgiyle karşılaştıklarını ifade eden katılımcı firma yetkilileri, ziyaretçilerin özellikle profesyonel ve ilgili isimlerden oluştuğuna dikkat çektiler. Başarılı geçen etkinliğin ardından gelecek yıllarda da Robot Yatırımları Fuarı’na katılacaklarını açıklayan yetkililer, stand alanlarının mutlaka büyütülmesi gerektiği konusunda görüş bildirdiler.
45 ADET SEKTÖREL SUNUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Sektörel sunumlar ve çözüm gösterileri de etkinlik ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gördü. İki gün süren etkinlikte 45 adet sektörel sunum gerçekleştirildi. Katılımcı firmalar tarafından gerçekleştirilen sektörel sunumlarda, robot teknolojisinin geldiği nokta ziyaretçilerle paylaşıldı ve imalat sanayinin sorularına cevaplar arandı. Sunumların büyük kısmı konu ve içerik anlamında başarılı bulunurken, teknik konuların daha çok öne çıkarılmasında yarar olduğu vurgulandı.
İMALAT SANAYİ TECRÜBELERİNİ AKTARDI
Katılımcı firmalar tarafından gerçekleştirilen sektörel sunumlarla birlikte, üretiminde robot kullanan sanayiciler de robotlu üretime dair tecrübelerini aktarma fırsatı buldular. Etkinliğin ikinci günü konferans salonunda düzenlenen panellerde, Çimtaş, Sarsılmaz Silah, Özbekoğlu, Ankara Seramik, Kale Pres, Orsan Ticari Araç Sistemleri, ORS Rulman ve Taşanlar Mermer firmalarının yetkilileri, robotlu üretimle elde ettikleri avantajları ve deneyimlerini ziyaretçilerle paylaştılar.